Dojavom Javnoj ustanovi 01. svibnja 2021. o pronađenom mladom ptiću sove na šumskom području u okolici grada Daruvara, stanovnik Grada Daruvara u  koordinaciji sa djelatnikom Javne ustanove brinuo je o njemu do ponedjeljka 03.svibnja kada ga je djelatnik Javne ustanove prevezao u ZOO Zagreb na prihvat kod veterinara i daljnje zbrinjavanje  u prihvatilištu za divlje životinje.

U ZOO-u je potvrđeno da se radi o tek nekoliko dana staroj sovi kukuvije, neozlijeđenoj ali  koja mora biti na specijalom režimu hranjenja prilagođen njenom uzrastu. Nakon uspješnog oporavka, kada će biti sposobna za samostalno preživljavanje u prirodi, ptica će biti puštena u prirodu.

Hvala brižnom nalazniku na velikoj angažiranosti oko zbrinjavanja ptića.

 

… o kukuviji :

Kukuvija ( Tyto alba ) je sova srednje veličine do 33-39 cm, raspona krila 80-95 cm. Gnijezdi se u duplji drveta ili u starim građevinama, na poljoprivrednom zemljištu s raštrkanim šumarcima i u selima uz polja  Aktivna noću i u sumrak, jede voluharice, žabe i kukce, pri čemu joj pomaže sluh koji je najbolju u svijetu životnija. Široko rasprostranjena u kontinentalnoj Hrvatskoj, jedna od najrasprostranjenijih ptica na svijetu, a nalazimo je na svim kontinentima osim Antarktike.