Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta zastita-prirode-bbz.hr

 

Općenito

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije je obvezna osigurati pristupačnost svojih mrežnih lokacija u skladu sa zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19) od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Ova Izjava o pristupačnosti odnosi se na mrežnu stranicu zastita-prirode-bbz.hr.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije je uložila značajne resurse kako bi osigurala da je njena mrežna stranica u najvećoj mogućoj mjeri prilagođena da osobe s invaliditetom nemaju nikakvih prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju. Digitalne informacije i usluge su pristupačne kada ih svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti, uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne motoričke ili kognitivne poteškoće.

Pristupačnost na mrežnoj stranici www.zastita-prirode-bbz.hr dodatno je osigurana i programskim dodatkom o pristupačnosti web mjesta » UserWay – izbornik pristupačnosti «. Ovaj dodatak omogućava mrežnom mjestu www.zastita-prirode-bbz.hr da poboljša svoju usklađenost sa Smjernicama o pristupačnosti web sadržaja (WCAG 2.1 Web Content Accessibility Guidelines), te Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 017/2019).

Izbornik pristupačnosti na mrežnoj stranici www.zastita-prirode-bbz.hr može se aktivirati klikom na ikonu izbornika pristupačnosti koja se pojavljuje u gornjem desnom kutu stranice, pritiskom na tipku TAB ili pritiskom kombinacija tipki na tipkovnici CTRL + U. Nakon pokretanja izbornika pristupačnosti, pričekajte trenutak da se izbornik pristupačnosti potpuno učita.

 

Izvršene prilagodbe na mrežnoj stranici

Uz izbornik pristupačnosti prilikom kreiranja i objave sadržaja vodimo brigu o tome da je on pristupačan osobama s invaliditetom, starijim osobama i/ili osobama sa smanjenim sposobnostima na način da su zadovoljeni određeni kriteriji (WCAG 2.0):

 • glavni izbornik je izveden u dvije varijante od kojih je jedna prilagođena osobama s poremećajem vida i motoričkim smetnjama
 • objavljene fotografije koje nisu u svrhu dekoracije većinom imaju popratni „alt tag“ s opisom sadržaja fotografije
 • tekstovi su poravnati lijevo kako bi osobe s poremećajima koncentracije lakše čitale i u veličini minimalno 18px koja se može povećavati pomoću Izbornika za pristupačnost
 • kontrasti pozadine i teksta su u propisanim omjerima gdje god je to moguće
 • na stranici nema audio ili video sadržaja koji se sam pokreće bez interakcije korisnika
 • stranicom se može upravljati posredstvom tipkovnice
 • objavljeni tekstovi su u fontu kojeg razumiju glasovni čitači tekstova, koji se može povećati i smanjiti posredstvom Izbornika pristupačnosti, te besplatnim ekstenzijama koje je moguće ugraditi u Internet preglednike
 • stranici se može promijeniti kontrast
 • na stranici nema obrazaca ili skripti čije izvođenje je vremenski ograničeno
 • stranica je responzivna i prilagođena prikazima na svim uređajima
 • na stranici nema automatske izmjene jezika tekstova koja bi zbunjivala korisnike
 • zbog bolje čitljivosti i lakšeg smalaženja posebna je pozornost posvećena razmacima među elementima na stranici te dosljednosti navigacije, a isto je moguće dodatno regulirat kroz Izbornik pristupačnosti
 • korisnik u svakom trenutku zna gdje se nalazi na stranici
 • boje ili grafike nisu ključne i nisu jedini kriterij kako bi neki sadržaj bio dostupan i vidljiv

 

Status usklađenosti

Mrežna stranica zastita-prirode-bbz.hr je djelomično usklađena sa zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

 

Nepristupačni sadržaj

Mrežna stranica zastita-prirode-bbz-hr. većim je dijelom usklađena sa Zakonom o pristupačnosti, a iznimke od usklađenosti očituju se u slijedećem:

 • iako je većina elemenata oblikovana prema HTML5 standardu, poneki elementi nisu adekvatno označeni za korištenje slijepim i slabovidnim osoba
 • poveznice u većini slučajeva nemaju opis lokacije na koju vode
 • prije ispunjavanja obrazaca, korisniku nije ponuđena uputa za ispunjavanje
 • neki od PDF dokumenata nisu čitljivi čitačima ekrana jer su ponuđeni u slikovnom obliku koji čitači ekrana ne mogu pročitati
 • za sve naslove se ne koriste <h> elementi, a za odlomke <p> tekst elementi
 • neke objavljene fotografije nemaju prikladan opis

 

Podizanje razine pristupačnosti

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije nastavlja s konstantnim poboljšanjima dostupnosti svojih mrežnih stranica i usluga kako bi  i osobe s određenim invaliditetom, starije osobe ili osobe s određenim smetnjama u percepciji mogle nesmetano koristiti mrežne stranice.

Unatoč našim naporima da sve stranice i sadržaje na mrežnoj lokaciji www.zastita-prirode-bbz.hr učinimo dostupnima, neki se sadržaji možda još nisu u potpunosti prilagodili najstrožim standardima pristupačnosti. To može biti posljedica ne pronalaska ili trenutnog nepostojanja najprikladnijeg i najoptimalnijeg tehnološkog rješenja.

U daljnjim nadogradnjama mrežne stranice zastita-prirode-bbz.hr implementirat će se preporuke za unaprjeđenje pristupačnosti i nastojati podići razina pristupačnosti u najvećoj mogućoj mjeri, a tome će pridonijeti i osposobljavanje djelatnika za izradu, vođenje i održavanje sadržaja mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje u skladu sa Zakonom o pristupačnosti.

 

Povratne informacije i podaci za kontakt

Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kojem dijelu naše mrežne stranice www.zastita-prirode-bbz.hr ili želite prijaviti problem s pristupačnošću kontaktirajte nas na slijedeći način: 043/227-088

 

Inspekcijski nadzor

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.

 

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ove mrežne lokacije, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona broj 01 4609 041 ili putem elektroničke pošte: pristupacnost@pripstupinfo.hr.

U Čazmi, 20. kolovoza 2020. godine.

 

Mrežne stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije optimizirane su za novije generacije Internet preglednika. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 7, 8,9 ili 10 svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurat ćete pravilno prikazivanje ove Internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti. No, još bitnije od toga je da će Vaše pregledavanje interneta općenito biti sigurnije i bolje. Osim što možete nadograditi svoj Internet preglednik, na ovom mjestu možete skinuti i korisne programe koji će vam omogućiti pregledavanje uobičajenih formata dokumenata koji se distribuiraju putem weba, ali i korisne programe za siguran i produktivan rad na vašem računalu.

 

 

1) Internet preglednici (najnovije verzije) 

 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome

 

2) Preglednici dokumenata 

Na ovoj poveznici nalazi se on line servis s kojim možete pregledavati dokumente u doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx i pdf formatu

 

3) Ostali korisni programi

 • 7 zip program koristite za dekompresiju datoteka skinutih sa ove stranice u zip ili rar formatu. (instaliraj)
 • Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and Power Point 2007 File Formats FILE CONVERTER program namijenjen je korisnicima starijih Office izdanja (2000, XP, 2003.), a omogućava im pregledavanje novih xlsx, docx, pptx formata izrađenih u Office 2007., 2010., (instaliraj)
 • Instalirajte ovaj dodatak za Vaš Internet preglednik koji omogućava pregledavanje stranica koje sadrže java aplikacije.
 • preuzmite program za pregledavanje pdf dokumenata (Adobe Acrobat Reader) – instaliraj

 

4) Programi za udaljeni pristup računalima

 • TeamViewer – rješenje za daljinski pristup i podršku putem interneta (instaliraj)

 

5) Bespolatni Office programi

 • Ashampoo Office Free – instaliraj
 • Apache OpenOffice
 • LibreOffice

 

6) Antivirusna zaštita ( besplatni programi )

 • AVAST FREE ANTIVIRUS – Besplatan antivirusni program
 • Malwarebytes – očistite računalo od svakojakog malicioznog softera