16.-19.ožujak 2021.  Monitoring kockavice (Fritilaria meleagris L.) 

Monitoring kockavice ( Fritilaria meleagris L. ) Javna ustanova je provela kao i svake godine u mjesecu ožujku, na žalost već drugi monitoring je protekao bez druženja sa našim vjernim suradnicima iz OŠ Veliko Trojstvo i OŠ Čazma zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom. Međutim unatoč nemogućnosti zajedničkog izlaska na teren naši vjerni suradnici učenici OŠ Čazma predvođeni svojom učiteljicom prirode Ivanom Moguš dostavili su nam ispunjene obrasce sa vrijednim nalazima ove rijetke vrste na području Grada Čazme.

Javna ustanova je provedena monitoring na deset lokaliteta i to :

  • šumski lokaliteti na području Česma šume, Dereza , Čazma Vustje i Čazma šuma-zapad
  • livade na području Narte, Velika Jasenovača, Gornja Rašenica, Končanica , Galovac i Međurača

Tokom monitoringa  zabilježeno dvadeset i dva kvadranata, a izbrojeno je  preko oko tristo kockavica. Područje Gornje Rašenice i Narte je za sada evidentirano kao područje sa najvećom gustoćom populacije, a sa velikom populacijom odlikuju se i lokaliteti u Velikoj Jasenovači i Česma šume.

Monitoringom 2021. godine je zabilježeno puno manje biljaka kockavice nego prošle godine jer je većina lokaliteta ostala duže vrijeme poplavljena pa se sve biljke nisu uspjele razviti.

   

 

  

  

 Podsjetimo !

 

Proljeće predstavlja početak nove vegetacijske sezone, prestanak zimskog mirovanja i buđenje prirode. Prve biljke koje cvatu nakon zime su proljetnice, koje iako ne predstavljaju skupinu međusobno srodnih biljaka imaju zajedničku karakteristiku da cvatu u proljeće, odnosno na samom početku vegetacijske sezone, prije drugih biljaka. Proljetnice imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima jer cvatu prve i predstavljaju važan izvor peluda i nektara kukcima. U posljednjim desetljećima čovjekov pritisak na prirodu postaje sve veći, a proljetnice postaju sve ugroženije čovjekovim djelovanjem. Glavni uzrok ugroženosti proljetnica je sakupljanje u prevelikim količinama, uništavanje staništa, nestanak oprašivača (pčela, bumbara), sukcesija (zarastanje travnjaka) te strane invazivne vrste. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je biljka iz porodice ljiljana, zeljasta trajnica koja se u proljeće razvija iz lukovice sa velikim cvjetovima crveno-smeđe boje sa svjetlijim i tamnijim šarama koje tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv vrste – kockavica ili močvarni tulipan. Može narasti do 30 centimetara visine, a najduži zabilježeni vijek je 30 godina, ali tek od 5 godine života počinju stvarati cvjetove. Rasprostranjena je na području sjeverozapadne i istočne Hrvatske na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šumama i šikarama. Kockavica je vrsta kojoj prijeti izumiranje, zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode kao strogo zaštićena vrsta te se nalazi u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske.

Letak Kockavica