Pobjednik natjecanja za „Europsko stablo 2020. godine“ je objavljen 17.ožujka 2020. godine povodom obilježavanja desete godišnjice ovog natjecanja. Proglašenje pobjednika je trebalo biti na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu,  ali zbog karantene prouzročene virusom COVID-19 objava pobjednika je provedena uživo na internetskim stranicama  Europskog stabla godine .

Na natjecanju „Europsko stablo 2020. godine“ sudjelovalo je šesnaest finalista nacionalnih natjecanja iz Belgije, Bugarske, Republike Hrvatske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Češke Republike, Nizozemske, Francuske, Ruske Federacije, Slovačke, Španjolske, Mađarske, Irske, Italije i Ujedinjene Kraljevine.

Republiku Hrvatsku je predstavljao pobjednik nacionalnog natjecanja „Hrvatsko stablo 2019. godine“  spomenik parkovne arhitekture – ginko iz Daruvara, kojeg je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Natjecanje za „Europsko stablo 2020. godine“ je trajalo od 01. veljače do 29. veljače 2020. godine , gdje je prema objavljenim podacima glasalo 142.587 glasača Europe koji su  dodijelili 285.174 glasova finalistima iz 16 zemalja.

Naš ginko iz Daruvara  koji je prijavljen kao „Zaljubljeni ginko“ dobio je 28.060 glasova i time je osvojio drugo mjesto na ovom Europskom natjecanju. Prvo mjesto je osvojilo „Čuvar poplavljenog sela“ Republike Češke sa 47.226 glasova , a treće mjesto „Usamljena topola“ Ruske Federacije sa 27.411 glasova.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine po prvi put održano je 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu. Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

   

foto: D. Kirin                                                  foto: P. Uskoković                                                      foto: JU Priroda BBŽ   

 

       

   foto : D. Kirin                                                                     foto: JU Priroda BBŽ