Dana 8. veljače 2020. godine u Dvorcu Janković u Daruvaru je održana promocija ginka , predstavnika Republike Hrvatske kao finalista na natjecanju „Europsko stablo 2020. godine“.

Program je započeo dolaskom čeških maškara ( slučajnost je što je i stablo njihovog mjesta bio predstavnik Češke na jednom od natjecanja Europsko stablo godine ), otvorena je izložba dječjih radova na temu ginka. U sklopu programa prisutnima se obratila zamjenica župana gospođa Tanja Novotni Golubić i zamjenica gradonačelnika gospođa Vanda Cegledi. Ravnateljica Javne ustanove Spomenka Mlinarić je održala prezentaciju o prijavi i pobjedi na nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo 2019. godine koje je otvorilo vrata ginku na natjecanje za Europsko stablo 2020. godine , prezentacija je uključivala i glavne informacije o natjecanju i načinu glasanja za Europsko stablo 2020. godine.

Zaljubljenom Ginku nije mogao odoljeti ni gospodin Rob McBride, Tree Hunter, ispred organizatora europskog natjecanja Tree of the year , te je naglasio je da ga je fascinirala jedna od prijavljenih fotografija ginka i morao ga je obavezno doći posjetiti u sklopu svog obilaska finalista natjecanja Europsko stablo 2020. godine . Prisutne je upoznao s kratkom povijesti natjecanja i svojom višegodišnjom borbom za očuvanje posebnih stabala sa zanimljivom pričom.

Izložbi dječjih radova školskog i predškolskih uzrasta iz Daruvara, na temu kako oni vide i doživljavaju zaljubljenog Ginka, podršku svojim sudjelovanjem dale su i lokalne ustanove i udruge izlaganjem svojih proizvoda na temu ginka: Ustanova Suvenir Arbor , Školska zadruga Sedmikraska iz Češke osnovne škole J.A. Komenskog iz Daruvara, Udruga „Ždralice“ Daruvar, Anima atelje Daruvar, Ekonomska turistička škola Daruvar, Pčelarstvo Daruvar, Marpital Daruvar, Eliška resin jewelry Daruvar, Novinsko izdavačka kuća Jednota Daruvar, Udruga „Korak dalje“ Druvar, OPG Miroslav Štefanović Daruvar sa mladicama nastalim od ginka Adama i Eve.

Komisija u sastavu: Rob McBride (tree hunter), Gordana Grdić (profesorica likovnog u Gimnaziji Daruvar) i Spomenka Mlinarić ( ravnateljica JU Priroda BBŽ ), je uz tešku odluku uspjela izdvojiti dvanaest radova koje je Javna ustanova Priroda BBŽ dostavila nacionalnom koordinatoru Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koji će u ime Republike Hrvatske poslati radove organizatorima natjecanja da predstavljaju ginka u sklopu natjecanja „Europsko stablo 2020 godine“ u Bruxellesu.

GINKO – Izabrani dječji radovi