Bjelovarsko-bilogorski župan g. Damir Bajs sa svojim suradnicima, u pratnji saborskog zastupnika Vladimira Bileka, gradonačelnika Grada Daruvara Damira Lneničeka te Spomenke Mlinarić ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, obišao je daruvarski Ginko koji je pobijedio  na nacionalnom natjecanju „Hrvatsko stablo 2019. godine“ . Ovom pobjedom naš ginko osvojio je kandidaturu kao predstavnik Republike Hrvatske na natjecanju „Europsko stablo 2020. godine“.

Natjecanje za „Europsko stablo 2020. godine“  je započelo 1. veljače i traje do 29. veljače 2020. godine. U natjecanju ove godine  sudjeluje 16 finalista iz 16 zemalja Europe ( Belgija, Bugarska. Republika Hrvatska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Češka  Republika, Nizozemska, Francuska, Ruska Federacija, Slovačka, Španjolska, Mađarska, Irska, Italija, Ujedinjena Kraljevina ) , na internetskoj stranici www.treeoftheyear.org.

Pobjednik natjecanja bit će objavljen 17. ožujka 2020. godine u Bruxellesu. Ovo natjecanje odvija se već deset godina za redom, a usmjereno je na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima.

Župan g. Damir Bajs istaknuo je da je ginko dio naše tradicije i važan u promociji našeg kraja ali i Hrvatske te je stoga važno da se probudi interes ljudi za glasanjem.

Župan g. Damir Bajs u dvorcu grofa Jankovića posjetio je i izložbu dječjih radova s temom „ Zaljubljeni Ginko“, od kojih će izabrani  radovi bit će izloženi u Bruxellesu u sklopu promocije natjecanja „Europsko stablo 2020. godine“.