Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je naš županijski spomenik parkovne arhitekture – stablo ginka u Gradu Daruvaru na Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine.

Ginko iz Daruvara se nalazi ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, gdje su  dva primjerka listopadnog stabla Ginko biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a posađeni su oko 1777. godine.

Muški primjerak ginka građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao Spomenik parkovne arhitekture, kao pojedinačno stablo. Muški primjerak ginka Republički zavod za zaštitu prirode je proglasio zaštićenim 04.10.1967. godine .

Molimo Vas da podržite naš ginko i glasate za njega!

Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine :

  • Natjecanje je započelo 01. kolovoza 2019. godine u 00:00h i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00h.
  • Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  • Pobjednika nacionalnog natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, kandidirati će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, a što je sukladno pravilima natjecanja potrebno do 04. studenog 2019. godine.

 

Upute za glasovanje:

  • Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
  • Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
  • Glasati se može samo jednom s istog računala, prijenosnog računala i/ili mobitela.

Nominacija za Hrvatsko stablo godine 2019.