Zbog loših vremenskih uvjeta za vrijeme gniježđenja bijele rode, ove godine u našoj županiji je bio mali broj izleglih mladih roda. Obzirom da im je prvo leglo propalo, rode iz Klokočevca su odlučile imati još jedno leglo ove godine. Dojavom mještana Klokočevca, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije je nadzirala gnijezdo u nadi da će roditelji uspjeti othraniti mlado dok ne nauči letjeti i bude spremno na selidbu.

Mještani Klokočevca su cijelo vrijeme pratili stanje gnijezda i nakon što su roditelji odlučili da je vrijeme njihove selidbe došlo unatoč tome što mlado nije poletjelo , odmah su intervenirali i obavijestili Javnu ustanovu.

Javna ustanova i Elektra Bjelovar u subotu 07.09.2019. uspješno su provele akciju spašavanja mlade rode koja je odmah zbrinuta u Centru za zbrinjavanje zaštićenih vrsta, gdje je ustanovljeno da je roda uhranjena i u dobrom zdravstvenom stanju.

Tokom spašavanja mještani Klokočevca su cijelo vrijeme strepili za „njihovu“ rodu koju su čuvali cijelo vrijeme, a  roda je dobila i ime Đuro. Svi  su odahnuli kada su g. Ante Beljan, djelatnik Elektre Bjelovar  i Milan Obranović, glavni čuvar prirode, sigurno spustili rodu iz gnijezda.

Cijela priča ima jako lijepu stranu koja pokazuje dobrotu i brigu mještana, suradnju zaštite prirode i elektre kojoj gniježđenje bijele rode na električnim stupovima sigurno predstavlja dodatan posao i trošak ali unatoč tome uvijek spremno reagira kod zaštite ove ugrožene vrste.

Javna ustanova zahvaljuje svim dionicima ove priče i nadamo se da će ovakvih suradnji u spašavanju prirode biti u što većem broju.