Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije provodi projekt pod nazivom „Manje plastike zdraviji planet“ na temelju Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje projekata poticanja „Plastic free zone“ (JP ZO 272022) . Predmet poziva „Plastic free zone“ je podupiranje mjera koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode.

Projekt „Manje plastike-zdraviji planet“ se bazira na edukativno-informativnoj kampanji koja sadrži edukativno-informativni modul i promotivni paket, a usmjerena je na podizanju svijesti o potrebi ograničenja korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda kao i potrebi o promjeni obrazaca ponašanja ciljanih skupina.

Edukativno-informativni materijali uključuju elektronsku knjigu na web stranici Javne ustanove, promotivne postere, te  idejno rješenje i materijale za digitalne medije ciljano na širu javnost sa posebnim naglaskom na  djecu osnovnoškolskog uzrasta nižih razreda osnovne škole kojima se putem kazališnih predstava primjerenih njihovom uzrastu i promidžbenih materijala skreće pažnja na potrebu ograničavanja korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda.

Projekt „Manje plastike-zdraviji planet“ je ostvario suradnju Javne ustanove sa četiri osnovne škole na području Bjelovarsko-bilogorske županije OŠ Čazma, OŠ Garešnica, OŠ „Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca i OŠ „Mirka Pereša“ iz  Kapele. Održane su kazališne predstave za niže razrede uključenih osnovnih škola pod nazivom „Naš zeleni svijet“ u izvedbi kazališta „Smješko“ i podijeljen je promotivni materijal „ne plastici“ koji skreće pažnju na važnost smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda i što svatko od nas kao pojedinac može učiniti za čišći i zdraviji planet.

Vrijednost projekta  „Manje plastike-zdraviji planet“ je 105.415,00 kuna od čega je osamdeset posto iznosa sufinancirano javnim pozivom Fonda za zaštitu okoliša i prirode, a dvadeset posto je financirano proračunom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Plactic free“ objave :

https://www.zastita-prirode-bbz.hr/novosti/

https://www.zastita-prirode-bbz.hr/plastic-free/

    

     

 

 

 

 

Održana prva kazališna predstava u sklopu projekta “Manje plastike-zdraviji planet”

 

Održana druga kazališna predstava u sklopu projekta “Manje plastike-zdraviji planet”

 

Održana treća predstava u sklopu projekta “Manje plastike-zdraviji planet”

Održana četvrta predstava u sklopu projekta “Manje plastike-zdraviji planet”