Plastika je zapravo čudesan materijal. Zahvaljujući plastici, imamo izvanredan rast i napredak, primjerice u medicinskom sektoru. Obnovljivi izvori  energije iz vjetra turbina i solarnih panela svoj razvoj duguju i plastici, dok  s druge strane sigurnost skladištenja u prehrambenoj industriji nije zamisliva bez plastike. Ono što plastiku čini tako praktičnom u našem svakodnevnom životu, zapravo je vrlo široka mogućnost primjene ovog materijala i njegova relativno niska cijena. Upravo jedna takva sveprisutnost rezultira možda najvećim ekološkim izazovom na našem planetu u ovom trenutku.

Naše vode, mora i oceani pretvaraju se u odlagališta plastičnog otpada, što dovodi do ugroze i pitanja opstanka pojedinih oblika života pa čak i transformacije nekih morskih područja u tzv. plastičnu juhu. U mnogim gradovima diljem svijeta plastični otpad predstavlja  golemi problem. Više puta su zabilježene situacije u kojima je plastični otpad začepio kanalizacijske odvode te uzrokovao poplave i širenje zaraze. Posebno opasan problem povezan s plastičnim otpadom je konzumacija plastike od strane životinja i ulazak mikroplastike u hranidbeni lanac, što osobito ugrožava i zdravlje ljudi.

Ključni problem plastičnog otpada je jednokratna plastična ambalaža, koja čini gotovo polovicu ukupnog plastičnog otpada u svijetu. Najveći dio toga otpada proizvede se u samo nekoliko minuta od prvog korištenja proizvoda pakiranog u plastičnu ambalažu. Ambalažna plastika za jednokratnu upotrebu iako se koristi samo nekoliko minuta, na odlagalištima ili u okolišu može opstajati i do 1000 godina do potpune razgradnje.

Suočavanje s ovakvim problemom zahtjeva brzo djelovanje svih dionika u lancima vrijednosti i odgovornost donositelja odluka na svim razinama.

Vlade i upravljačka tijela širom svijeta donose različite vrste politika koje uključuju svojevrsne poticaje ili zabrane, ali gotovo uvijek i svugdje snažan fokus je na edukativno – informativnim kampanjama koje ciljaju na podizanje svijesti građana i posljedično na promjenu ponašanja u postupanju s plastičnim otpadom, a osobito s jednokratnom plastičnom ambalažom. Ako želimo uspješno djelovati i dovesti do poželjne razine promjene ponašanja, potrebno je naglasiti da plastika po sebi nije problem, već je problem način na koji je koristimo i nakon upotrebe odlažemo.

Uloga pojedinaca u zaštiti prirode je iznimno važna, te je zbog toga svijest o štetnosti pojedinih vrsta otpada potrebno razvijati od najranijih dana. Školska djeca su zahvalna ciljna skupina jer lako usvajaju nova znanja i puno lakše korigiraju obrasce ponašanja od odraslih. Djeca su budućnost a borba za održiviji planet je utrka na duge staze. U takvim okolnostima ulaganja u razvoj svijesti o štetnosti jednokratne plastike čini se optimalnim izborom.

I ova kampanja koju upravo otvaramo bit će usmjerena prema djeci. Na četiri lokacije, odnosno četiri škole (oš „Čazma“, oš „Garešnica“, oš „Mate Lovraka“- Veliki Grđevac, oš  „Mirka Pereša“- Kapela) biti će izvedene  edukativne predstave „Naš zeleni svijet“ u izvedbi kazališta Smješko (Mirta Zečević ili Barbara Vicković). Predstave su prilagođene temi plastičnog otpada i važnosti promjene ponašanja prilikom odlaganja plastičnog otpada. Kampanja će nam donijeti i dosta zanimljivih  podataka na temu plastičnog otpada kroz različite vizualne formate poput infografika, akcijskog plana itd.